WAT IS FITNESS?
FITNESS, EEN GOEDE LICHAMELIJKE CONDITIE, IS VAN DIRECTE INVLOED OP DE KWALITEIT VAN JE LEVEN.
WIE GEZOND EN FIT IS KAN TEN ALLEN TIJDE HET BESTE UIT ZICHZELF HALEN.
DOOR TE ZORGEN VOOR JE LICHAAM EN ER EISEN AAN TE STELLEN, VERGROOT JE JE EIGEN POTENTIEEL.
Ons lichaam moet in balans zijn. Dit betekent dat je naaste goede voeding, goed slapen e.d. ook goed moet bewegen en moet zorgen dat het lichaam in goede conditie is. Met fitness train je niet alleen het uithoudingsvermogen maar ook het spierstelsel . Fitness is geen pure krachttraining. De nadruk ligt op het verbeteren van kracht en uithoudingsvermogen om zo goed mogelijk de dagelijkse bezigheden op een goede en verantwoorde manier te kunnen uitvoeren. U krijgt hierbij een persoonlijk programma dat bij u past. Ieder met zijn eigen (on)mogelijkheden. In zo’n programma wordt dus aan conditie- en krachttraining gewerkt.
VOOR WIE IS FITNESS GESCHIKT?
Door onze opleidingen en kennis kunnen wij in principe iedereen met fitness begeleiden. Er komen naast de vaste sporters ook mensen uit een revalidatiecentrum bij ons sporten.
HOE VAAK DOE JE AAN FITNESS?
Het is verstandig om iedere week 2 à 3 keer aan fitness te doen. Maar niet iedereen zal daar tijd voor hebben. Ook teveel is niet goed. Daarom raden wij aan om toch minstens 1 x per week fitnessen.
HOE ZWAAR MAG FITNESS ZIJN?
Wanneer je de zogenaamde “cardio fitness” wilt vergroten dan moet de training natuurlijk zodanig zijn dat het hart en de rest van de circulatie voldoende hard moeten werken zodat een trainingsprikkel ontstaat. Fitness ontstaat alleen wanneer daar ook echt voor getraind wordt.
Hoeveel training daarvoor nou precies nodig is daar wordt nog over gedebatteerd maar de meesten zijn het er wel over eens dat een optimale aërobe training de hartslag (“de pols”) moet laten stijgen tot minstens 75% van het voorspelde maximum voor de leeftijd.
Lagere intensiteit kan voor een aantal mensen op z’n plaats zijn (waarover straks). Maar voor de gemotiveerde man of vrouw die zijn /haar fitness en prestatie wil vergroten is dit een aardige maat.
De maximum hartfrequentie bepaal je door de eigen leeftijd van 220 af te trekken.
Iemand van 40 jaar oud moet dus streven naar een trainingshartfrequentie naar 75% van (220 min 40 = 180) geeft dus 135 slagen per minuut (Bij 35 jaar wordt het dan dus 220-35=185 en 75% daarvan = ±139). Naarmate de fitness verbetert zal een bepaalde inspanning de hartfrequentie minder doen stijgen. Dat je met dezelfde hartfrequentie steeds meer kan doen is het teken van een training die effect heeft.
Een andere benadering is het kiezen van een activiteit die je gewoon het lichamelijke gevoel geeft “dat je hard aan het trainen bent” maar dat je nog wel redelijk makkelijk kunt blijven praten zonder buiten adem te raken (vaak zie je dan al dat je dan in de buurt van de 70 à 80% van het maximum zit).
De intensiteit moet dus voldoende zijn zodat er ook het gevoel van lichamelijke inspanning ontstaat maar het hoeft niet zwaarder zijn.
Wij helpen je graag zo een op maat gemaakt schema voor jou op te stellen, zodat je binnen de vermelde grenzen veilig kan fitnessen.
WAT IS POWERTRAINING?
Powertraining is een trainingsvorm die zowel individueel als in groepsverband kan worden uitgevoerd met gebruik van powertrainingsapparatuur. Het gaat hierbij om zowel geïsoleerde als niet-geïsoleerde bewegingsvormen. Powertraining is een ander woord voor krachttraining. Alleen door onze spieren te trainen, behouden wij onze spiermassa en kracht. Er zijn verschillende varianten in powertrainingsmethodes. Training gericht op krachtuithoudingsvermogen, maximale kracht, explosieve kracht.
DE VOORDELEN VAN POWERTRAINING
• sterkere botten
• betere houding
• vermindering van het vetpercentage
• verhoogde spierkracht
• verbeterde spieruithoudingsvermogen
• meer spiervolume
• verbeterde lichaamssamenstelling
VOOR WIE IS POWERTRAINING?
Powertraining is voor iedereen geschikt. Het programma is goed uit te voeren door zowel mannen als vrouwen. De fitnessbegeleider stemt het powertrainingsprogramma af op de persoonlijke trainingsdoelstelling en houdt hierbij rekening met persoonlijke belasting en belastbaarheid en dit zowel voor de beginner als de gevorderde powertrainer
WAT IS BODY BUILDING?
Bodybuilding is het bouwen aan je lichaam d.m.v. krachttaining met gewichten,de voeding en de supplementen die je ervoor gebruikt, om een zo mooi geproposioneert gespierd mogelijk lichaam te ontwikkelen.
Bodybuilders willen hun lichaam zo perfect mogelijk gespierd hebben. Daarbij moet hun lichaam symmetrisch kloppen, dus de rechter arm mag niet groter zijn dan de linker. Hun lichaam moet zo gedefineerd mogelijk zijn, dus er moet een duidelijk onderscheid zijn tussen bijvoorbeeld bicep en tricep (oftewel de hele bovenarm). Het lichaam moet daarbij ook nog eens massa bevatten, dus je moet hele grote armen hebben.
Dat zijn de 3 regels waar een lichaam van een bodybuilder moet voldoen om om mee te kunnen doen aan de top. Dit lijkt in woorden makkelijk, maar om het te bereiken is het heel wat moeilijker.
WAT DOEN BODY BUILDERS OM ZO GROOT TE WORDEN?
1) Voeding is het belangrijkste onderdeel van het bodybuilding om zo optimaal mogelijk te kunnen groeien. 50% van je spiergroei kun je te danken hebben aan de juiste voeding. Dat zal voor de meeste mensen raar in de oren klinken, want die dachten dat bodybuilders alleen maar trainden. Nee dus …
Dat wil ik met deze even duidelijk maken, want dat is dus niet zo. Ik zeg het steeds maar weer. Ok, we hadden het over voeding. Bodybuilders eten niet zoals de meeste belgen doen drie keer op een dag. Wij eten meestal ’s ochtends ’s middags en ’s avonds. De professionele bodybuilders eten al gauw 8 keer op een dag!!!. Ze eten ongeveer om de 2 a 3 uur. Dat betekent dus ook dat sommige bodybuilders de wekker zetten om te kunnen eten.Waarom eten ze 8 keer op een dag? Dat heeft te maken met het feit dat je lichaam maar een bepaalde hoeveelheid voedingsstoffen per keer dat je eet nuttig kan gebruiken. Wat je lichaam niet nuttig kan gebruiken wordt omgezet in vet en dat is wat bodybuilders nou juist niet willen, zij willen spieren. Je zou dus kunnen zeggen dat wij Belgen heel verkeert eten. Alleen de meeste belgen eten niet zoveel dus dan maakt het niet zoveel uit.Wat wij Belgen wel verkeert doen is dat wij ’s ochtends heel weinig eten en ’s avonds heel veel. Terwijl het juist andersom moet zijn. Het is eigenlijk ook logisch, want als je ’s ochtends wakker wordt heb je een lange tijd niets gennutigd, en je lichaam heeft energie nodig om op te starten. Bodybuilders doen dat wel.De leus van de bodybuilders is niet voor niets ” Ontbijt als een koning, lunch als een Prins, Dineer als een heer” Je zou er zelf goed aan doen om dit te volgen.Je lichaam h eeft drie voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen groeien, dat zijn Koolhydraten, Eiwitten, Vetten.Je lichaam zet koolhydraten om in energie. Je kan dus zeggen dat koolhydraten een soort benzine is voor je lichaam. Als je met gewichten bezig bent gebruikt je lichaam veel energie, dus je moet een aardig reservoir van koolhydraten hebben in je lichaam. Dit is dus ook wat bodybuilders het meest nuttigen.
2) Training is het volgende waar ik het over wil hebben. Met gewichten trainen zorg je ervoor dat je lichaam op een zodanige manier belast wordt, dat je lichaamzich zal gaan aanpassen aan de volgende keer dat je gaat trainen. Ik zal het anders uitleggen. Als je bijvoorbeel vele malen je tas met een gestrekt arm voor je brengt. Dit is niet een bezigheid wat je vaak doet neem ik aan. Je lichaam weet dat ook, en die zal denken, he dit mag niet, dus zal hij zich gaan aanpassen aan de volgende keer dat je deze oefening zal gaan doen.Je kan zelfs spierpijn ondervinden, dit is eigenlijk een wat hevige vorm van aanpassing van je lichaam. Bodybuilders trainen meestal 6 keer per week en dan twee keer per dag.Dat twee keer op een dag trainen heet het split schema, wat eigenlijk uitgevonden is door Arnold Schwarzenegger. De hoofdspieren die bodybuilders trainenzijn: Borst, Benen, Schouders, Rug, Armen. Bij benen worden meestal de Quadriceps, de kuiten en de hamstrings getraint. En bij Armen bedoel ik de Biceps en Triceps.Ik zal nu een heel klein beetje ingaan op de manier van trainen.Borst train je doormiddel van gewichten omhoog te duwen. En rug door middel van gewichten te trekken. Je moet niet gewoonweg gewichten omhoog duwen, je moet je borst bijvoorbeeld op verschillende manieren belasten. Dus schuin gewichten omhoog drukken en plat gewichten omhoog drukken. Als je meer wilt weten koop dan trainingsboeken. Het is ook belangrijk hoe je weekindeling is van welke spiergroepen je gaat trainen is. Want als je bijvoorbeeld op Maandag borst doet, is het niet handig om Dinsdag Triceps te doen,want met borst train je eigenlijk ook een beetje triceps, en je triceps zouden dan te weinig rust krijgen. Je kan borst en triceps wel op dezelfde dag trainen.Een mooi schema zou dus zijn :
Maandag Borst – Biceps – Triceps
Dinsdag Benen
Woensdag Schouders – Rug
Donderdag Rust
Vrijdag Borst – Biceps – Triceps
Bovenstaande tabel is een voorbeeld en hangt van persoon tot persson af, wij verzorgen een optmaal trainingschema wat zeker meer in detail treed dan enkel de spiergroepen die per dag moeten worden getraind.